Nohutla Yoğurt Mayalama

                  Nohutla Yoğurt Mayalama




"Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihsel anlamda ise 6000 yıldır yoğurt üretilip tüketildiği tahmin edilmektedir. Yüksek kalsiyum oranı, riboflavin (B2), kobalamin (B12), piridoksin (B6) gibi vitaminler ve protein içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve besleyici gıda maddelerindendir. Vikipedia dan alıntıdır".

Evde sağlıklı yoğurt mayası yapmak için bir çok yöntem vardır, bunlardan biri de size tarifini vereceğim "Nohut mayası" dır.
Organik beslenmeye dikkat ediyor ve marketlerden aldığınız yoğurtların sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız, "pridoksin(B6)" vitamininin zengin olduğu nohut mayasını deneyebilirsiniz. Bu mayalama işlemi için kesinlikle marketlerde satılan sütlerle yapmaya çalışmayın olmuyor, doğal çiğ süt kullanmalısınız. 
Nohutla yoğurt mayalamak çok kolay olmasına rağmen sabır isteyen bir iş, bir defa mayalamakla bitmiyor işimiz, bildiğimiz yoğurt tadına erişebilmek için en az 4-5 kere mayalamamız gerekiyor. Ama nihai sonuca ulaşıp tadına baktıktan sonra bir daha marketlerden yoğurt almayacaksınız.
Ben uzun süredir yurt dışında yaşıyorum en büyük derdim yoğurt mayası bulmaktı, nohut mayasını keşfettiğimden beri böyle sorunum kalmadı. Benim gibi uzaklarda yaşıyorsanız ve yoğurt mayası bulmakta zorlanıyorsanız yada marketlerden aldığınız yoğurtların sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız ve biraz sabrınız varsa, çözümü nohut mayası diyebilirim.



Malzemeler


  • 1/2 su bardağı süt(ilik 41-44°C)
  • 7 tane yıkanmamış nohut
  • sabır😊

Yapılışı

İlk gün sütü kaynatıp soğumaya bırakıyoruz, 41-44°C dereceye gelince (serçe parmağınızı yakmayacak) sütümüzü cam kavanozun içine alıp nohutlarımızı ekliyoruz.
Havluyla sarıp bir kösede 24 saat bırakıyoruz.


24 saat sonra süzgeçle süzüyoruz, yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi ilk mayamızı elde ediyoruz.
İkinci gün elde ettiğimiz maya ile birlikte tekrar 1/2 su bardağı ılık sütle 
mayalama işlemini tekrarlıyoruz. Bu defa mayalama işlemi en az 8 saat sürüyor.
Üçüncü gün de ayni şekilde ılık sütle (bu sefer süt bir bardak olacak), yine 8 saat mayalıyoruz. Bu işleme yoğurt kıvamına gelinceye kadar devam ediyoruz(4 ile 7 gün sürebilir). 


Benim üçüncü gün sonunda mayam yoğurda çok yakın bir maya oldu, bu yüzden 1 litre sütten mayalamaya karar verdim. Dikkat edilmesi gereken püf noktalar, ilk gün 24 saat, sonraki günler 8 saat, tabi ki unutulmaması gereken en önemli nokta nohutların yıkanmamış, sütün de "çiğ süt" olması. 




İste sonuç aşağıdaki fotoğraflarda 😊😍👌👍 

AFİYET OLSUN!



Yorumlar

  1. Merhaba bende sizin gibi ilk seferde nohuttan mayalamıştım yoğurdu. Çok zahmetli bir kaç seferde anca güzel bir yoğurt elde ediliyor şimdi işin kolayını buldum nohut suyu ile mayalıyorum sizede onu tavsiye ederim. http://eliflivakitler.blogspot.com.tr/2016/11/nohut-suyu-ile-yogurt-mayalama-mucize.html

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim yorumunuz için ELIFLIVAKITLER, biraz geçte olsa şimdi bir yolunu bulup yorumunuzu okuyabildim. Sayfamın altına yazılan yorumları maalesef göremiyorum. "Blog Hocam" sayesinde bir gadget ekledim, böylece yorumunuzu okuma fırsatım oldu. Bu yaz tatili dönüşü sizin tavsiyenizi denemeyi düşünüyorum :) nasıl yaptığınızı paylaşırsanız sevinirim. Bende sonucu sizinle paylaşabilirim.

    YanıtlaSil
  3. Meraba bloğunuzda paylaştırdığınız nohutla mayalamayı bende ortalama 2 yıl önce denededim çok ta memnun kaldım ama zamanla yoğurdun kıvamında uzamalar oldu sonra vegan sitelerinde yumurta yerine haşlanmış nohut suyu kullanıldığını okudum bende nohut yerine nohut suyu neden olmasın dedim ve denedim sonuç muhteşem sizede bir faydası olur diye yorum yapmak istedim... Nohut suyunu ufak buzluklara koyup derin dondurucuda saklıyorum her istediğimde elimde hazır maya bulunuyor.
    http://eliflivakitler.blogspot.com.tr/2016/11/nohut-suyu-ile-yogurt-mayalama-mucize.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder